google-site-verification: googlecac5c61be0c5046e.html ФОНДАЦИЯ "ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" » Blog Archive » Подкрепа за “МЛАДИТЕ РИЦАРИ НА ЗНАНИЕТО”
Apr
10

Остават броени дни до крайния срок, 15 април, в който трябва да се преведе сумата, необходима за участието на българския отбор за Четвъртия Международен турнир на младите естествоизпитатели – IYNT 2015. Всеки, който желае да помогне, може да го направи чрез кампанията на DMS.

Изпратете съобщение на кратък номер 17 777 с текст DMS ZNANIE

dms znanie

Състезанието за средношколци „Международен Турнир на младите естествоизпитатели“ (International Young Naturalists’ Tournament) е нова и перспективна форма на отборно състезание с много-добри възможности за индивидуална изява за ученици с подчертани интереси в извънкласната работа по природните науки. Република България е една от трите страни-съучредителки на Международния Турнир, заедно с Руската Федерация (РФ) и Р. Турция.

Турнирът е предназначен за ученици от възрастовата група 12-16 години, за които по-голямата част от природните науки в училищните учебни програми още не са разделени по специализирани предмети (физика, химия, биология) и поради това представят много по-добре интердисциплинарния характер на широк спектър от взаимно проникващи области на познанието за природата.

За любопитните представяме част от задачите от предишния, трети Международен турнир на младите естествоизпитатели:

Изследвайте сами

Формулирайте задача „с отворен край“ фокусираща се върху определена тема и след това я решете.

1. Изследвайте сами: физика
Тема: точно претегляне. Изследвайте физичните ефекти, които влияят на на точното претегляне на твърди обекти с маса от 10 до 100 g.

2. Изследвайте сами: биология
Тема: микроорганизми. Предложете изследване на такива случаи, които позволяват количествено изследване и повтаряеми/възпроизводими измервания.

3. Изследвайте сами: химия
Тема: химия на картофите. „Съдбата“ на една картофена грудка от нейното израстване в почвата до складирането й и накрая – до използването й от хората, като сваряване или производството на чипс, представлява дълга верига от химични процеси. Изберете и изследвайте един или няколко етапа от тази верига.

4. Залез
Видимият слънчев диск докосва хоризонта и след определен времеви интервал изчезва зад хоризонта. Колко дълъг е този интервал? Обяснете оптичните явления, които се наблюдават по време на залез.

5. Падащо топче
Електронна везна (1) е свързана към персонален компютър (5) за да се запише промяната с времето на измереното от нея тегло. Лека стойка (4) е монтирана на висок стъклен съд (2) напълнен с вода. На стойката има държател (3), който позволява контролирано пускане на малко топче така, че то да падне във водата. Съдът е поставен на везната, както е показано на фигурата. Изследвайте как показанията на везната отчитат различните етапи на движението на топчето.

6. Изчезващо мастило
Предложете химическа формула за мастило, което би изчезнало след като е използвано за писане на текст. Какви параметри определят времето, след което текстът става невидим? Възможно ли е хартията на листа да бъде обработена така, че текстът да се появи отново?

7. Палачинки
Твърди се, че палачинките могат да изглеждат толкова добре, че да възбудят апетита и само с това как изглеждат. Предложете обосновани научни критерии, които да параметризират колко апетитни са палачинките.

8. Библиотека
Един човек решил да свали всичката художествена литература, съществуваща на английски език и да я запише на една USB флаш памет. Той има намерение да издири и формира съответните текстови файлове, да ги компресира и после подреди по удобен за ползване начин. Реалистично ли е постигането на това негово намерение? Предложете план за постигането на тази цел и изпълнете някаква част от него.

9. Разстояния в открития космос
Как астрономите измерват разстоянията между планетите в Слънчевата система, между звездите в Галактиката или между галактиките? Определете разстоянието между два космически обекта по ваш избор.

Банковата сметка на която се събират даренията е:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК BG12 UNCR 9660 3120 7151 16.

 

 

 

Comments

comments

Post a Comment
Name:
Email:
Website:
Comments:

 • Поръчай Своята Книга

  Добрите лидери задават страхотни въпроси

  Дао за Всеки Ден Всички приходи от книгоразпространението на цитираните тук заглавия са с цел фондонабиране и подкрепа на лидерските програми на ФДБ в България.
 • 100 Години – 100 Плаката

  Изложба Библиотечни Плакати на ФДБ
 • Семинари

 • Сподели

 • Стани дарител:

 • Дари чрез PayPal

 • Вдъхновение

  Knowing others is intelligence; knowing
  yourself is true wisdom.

  Mastering others is strength, mastering yourself is true power.

  ~ Lao Tzu

  We are growing Ideas, but we're growing People as well. Where I might have had two potential successors, i now have 500.

  ~ John Chambers, CEO, CISCO

  I am responsible for making a positive difference in the world and to the quality of life in it. I live in constant and never-ending improvement.

  ~ Napoleon Hill

  "Ти си дете на Бог. Твоето преструване на дребен не служи на света. Няма нищо вдъхновяващо в свиването, което кара другите да се чувстват несигурни около теб. Ние сме родени, за да разкрием славата на Бог, която носим в себе си. Тя не е само в някои от нас; тя е във всеки. Когато позволяваме на собствената ни светлина да свети, ние несъзнателно даваме на другите хора позволението да сторят същото. Когато се освобождаваме от собствения си страх, нашето присъствие автоматично освобождава другите."

  ~ Нелсън Мандела