google-site-verification: googlecac5c61be0c5046e.html ФОНДАЦИЯ "ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" » Blog Archive » Дарителска кампания за набиране на средства за цифровизация на Храм-ротонда „Св. вмчк Георги“ – София и последваща реконструкция и реставрация

Rotonda DMS

Църковното настоятелство на Храм-ротонда „Св. вмчк Георги“ – София и Фондация „15 века България” набират средства за цифровизация на Храм-ротонда „Св. вмчк Георги“ – София и за последваща реконструкция и реставрация.

Храм-ротонда „Св. Вмчк Георги“ – София е най-старата запазена архитектурна ценност на днешна София, символизираща величието на древния Рим. Император Константин Велики превръща сградата в християнски храм още през IV век. В църквата се пази най-ранната българска стенна живопис (IX век), която се отличава с висока художествена стойност.

На първи етап целта е посредством иновационна технология да се цифровизира храма и неговите стенописи. Резултатите от цифровизацията са:

Съхранение на пълната информация за сградата на църквата ротонда „Св. Георги” и стенописите в цифров формат и осигуряватне на възможност за пълно възстановяване в случай на погиване;

Осигуряване на данни за текущото състояние на храма и вземане на последващи решения касаещи организация на консервационно-реставрационни дейности;

Разпространение на информация за храма – изработване на тримерен модел на храма на базата на данните от лазерно сканиране, който ще представлява виртуална разходка и исторически разказ за църквата ротонда „Св.Георги” и петте слоя стенописи.

За извършване на цифровизацията ще се използва възможно най-прецизния и иновативен метод за цифровизация на сгради и стенописи – триизмерно лазерно сканиране.

Вторият етап от проекта (на прогнозна стойност от 200 000 лева) е изготвяне на план за реконструкция и реставрация на сградата и третият етап е самата реконструкция и реставрация.

Необходимите средства за първия етап са 7 500 лв.

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS DMS ROTONDA
Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS ROTONDA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)

Comments

comments

Post a Comment
Name:
Email:
Website:
Comments:

 • Поръчай Своята Книга

  Добрите лидери задават страхотни въпроси

  Дао за Всеки Ден Всички приходи от книгоразпространението на цитираните тук заглавия са с цел фондонабиране и подкрепа на лидерските програми на ФДБ в България.
 • 100 Години – 100 Плаката

  Изложба Библиотечни Плакати на ФДБ
 • Семинари

 • Сподели

 • Стани дарител:

 • Дари чрез PayPal

 • Вдъхновение

  Knowing others is intelligence; knowing
  yourself is true wisdom.

  Mastering others is strength, mastering yourself is true power.

  ~ Lao Tzu

  We are growing Ideas, but we're growing People as well. Where I might have had two potential successors, i now have 500.

  ~ John Chambers, CEO, CISCO

  I am responsible for making a positive difference in the world and to the quality of life in it. I live in constant and never-ending improvement.

  ~ Napoleon Hill

  "Ти си дете на Бог. Твоето преструване на дребен не служи на света. Няма нищо вдъхновяващо в свиването, което кара другите да се чувстват несигурни около теб. Ние сме родени, за да разкрием славата на Бог, която носим в себе си. Тя не е само в някои от нас; тя е във всеки. Когато позволяваме на собствената ни светлина да свети, ние несъзнателно даваме на другите хора позволението да сторят същото. Когато се освобождаваме от собствения си страх, нашето присъствие автоматично освобождава другите."

  ~ Нелсън Мандела