google-site-verification: googlecac5c61be0c5046e.html ФОНДАЦИЯ "ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" » Blog Archive » БНР Хоризонт: Успехът, Щастието и Свободата са ТУК. СУПЕР Близо. За нас и децата. Ново Образование.

Програма „Светофар“ е програма, с която децата развиват добронамереност и правилно поведение, родителите също, помагайки на децата, и учителите. Когато всички работим заедно, обществото се променя“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Ясен Николов – социален предприемач и създател на Фондация „Деца на България“. Той обясни още за проекта:

„България се нуждае от позитивна психология. Колко е хубаво, че на светофара можем да си правим място, да отстъпваме, да взимаме правилните решения, да сме толерантни към хората, които имат други намерения, също са част от нашия поток, към пешеходци, минувачи и към другите. Светофарът е част от живота и на децата ни. Ние създадохме една специална програма в областта на изграждането на характера, етични програми за деца и възрастни, създадохме програма за училища и детски градини. Вече имаме първите си пилотни обучения на учители за деца. Ние помагаме на децата да взимат добри решения на уличното платно, на светофарите, на кръстовищата, но което е по-важно – помагаме на техните родители също да взимат правилни решения. Учителите също са в много затруднена ситуация, те непрекъснато догонват нови програми и политики. Такива крясъци в училище между учители и родители на ученици – страшно е. За съжаление тази война не е само на улицата, тя е и в училище. Нуждаем се от това позитивно да седнем и да поработим върху това – какво аз мога да направя, какво можеш ти“.

Училището стана територия на разюзданост, каза Николов и добави мнението си, че липсата на правила вече е станала правило. Според него българите, особено професионално ангажираните, са скептични и обезсърчени.

„Това, което се случва е, че децата вече смятат за авторитет всички други, но не родителите и учителите си. …Нашият голям шанс е, че самите деца още не са влезли в конвейра. Ако ги хванеш в началото, те няма да загубят простотата си, игривостта си, за тях все още може да бъде празнично. Ученето с участие и игра, детето става сам участник и активен агент на собственото си образование. То не чувства големите разлики, но то не загубва игривостта и свободата си. Ученето може да бъде забавно и позитивно. Образователните системи в света рухват, защото всичко е насила“.

Виржиния Тинчева, която е доброволец към Фондация „Деца на България“, разказа, че са представили проекта „Светофар“ на всички педагогическите екипи в детските градини и в две училища в район „Лозенец“.

“Има един копнеж на учителите да бъдат подкрепени и да получат метод, който ще улесни и ще подобри отношенията им и с родителите, и с децата. Конфликтите явно са повече за външните хора от това, което е реално вътре“.

Интервю на Савелина Савова с Ясен Николов и Виржиния Тинчева.

https://www.bnr.bg/post/100951573/asen-nikolov-obrazovatelnite-sistemi-v-sveta-ruhvat-zashtoto-vsichko-e-nasila

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

За още информация, за да поканите Ясен Николов за участие в предаване, обучения и тренинги за преподаватели: 0886636848
Виржиния Тинчева

Comments

comments

Post a Comment
Name:
Email:
Website:
Comments:

 • Поръчай Своята Книга

  Добрите лидери задават страхотни въпроси

  Дао за Всеки Ден Всички приходи от книгоразпространението на цитираните тук заглавия са с цел фондонабиране и подкрепа на лидерските програми на ФДБ в България.
 • 100 Години – 100 Плаката

  Изложба Библиотечни Плакати на ФДБ
 • Семинари

 • Сподели

 • Стани дарител:

 • Дари чрез PayPal

 • Вдъхновение

  Knowing others is intelligence; knowing
  yourself is true wisdom.

  Mastering others is strength, mastering yourself is true power.

  ~ Lao Tzu

  We are growing Ideas, but we're growing People as well. Where I might have had two potential successors, i now have 500.

  ~ John Chambers, CEO, CISCO

  I am responsible for making a positive difference in the world and to the quality of life in it. I live in constant and never-ending improvement.

  ~ Napoleon Hill

  "Ти си дете на Бог. Твоето преструване на дребен не служи на света. Няма нищо вдъхновяващо в свиването, което кара другите да се чувстват несигурни около теб. Ние сме родени, за да разкрием славата на Бог, която носим в себе си. Тя не е само в някои от нас; тя е във всеки. Когато позволяваме на собствената ни светлина да свети, ние несъзнателно даваме на другите хора позволението да сторят същото. Когато се освобождаваме от собствения си страх, нашето присъствие автоматично освобождава другите."

  ~ Нелсън Мандела