google-site-verification: googlecac5c61be0c5046e.html ФОНДАЦИЯ "ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" » Blog Archive » Дайте своя Добър Принос за Образователните и Културни Кампании на ФДБ

“Във всяко едно Семейство да има един импулс и той да бъде удовлетворен към Помощ за Другите. САМО ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!” 

Г-н Николов, в самото начало, все пак да кажете за тези възможности, които чрез доброволците вие осъществявате в кампаниите?
– Ние сме част от реконструирането или възстановяването на културата на доброволчеството в България, като организация. Работим активно с може би над 100 организации вече в България. Повече и повече българи, не само млади, а и възрастни българи, включително и деца се посвещават на доброволчеството. Ние сме част от изграждането на един интерфейс или една инфраструктура на доброволчеството и се опитваме да направим така, че обществото да бъде по-осъзнато за това, че добрата воля не е само по европроекти, не е само по раздаване на храна или дрехи, не е помощ само за хора, които са в неравностойно положение. А всъщност би следвало да бъде част от ежедневието на всеки българин. И в тази връзка имаме страни в Европа, във Великобритания, например дори и царското семейство и принцовете се занимават с доброволчество и то постоянно, т. е. ние вярваме, че някаква част от професионалния, личния живот на човека и на семейството, би следвало, може да бъде, посветено на доброволчеството.
Доброволчеството е наистина европейска ценност, ние това го обсъждахме в предни предавания, но и част от активния живот. Част е от “Младежта в действие”, тази популярна програма на европейския съюз. Как България, обаче се съотнася доброволчеството и то наистина в контекста на образователните каузи, на тези, които са свързани с четене, защото вие се занимавате с това?
– Абсолютно. Ние много се занимаваме с това. Възстановяване на, нека да кажем, достойнството на четенето, на книгите, на библиотечното дело. В момента с 30 града работим, с мрежа от библиотеки и училища. И ние, това което искаме да кажем е , че отгоре няма да стане т.е. всеки от нас усеща преса отгоре и когато някой му каже,нали особено на българите. Ако някой ни каже това ще го правите сега задължително, нали разбирате, това е оксиморон т.е. противоречие, задължително доброволчество. Всеки казва : Не! Има едно движение, което на английски е известно като грасс гроус (grass grows) т.е. корените на тревата и расте отдолу нагоре т.е. ако може всеки да се протегне в себе си и да намери мъничко добра воля, да направи нещо сам, това би било чудесно и на това се опитваме да помагаме. А ние не можем да се бъркаме в работата на Правителството и на Министерство на образованието и науката, но пък можем да помогнем във всяко едно семейство да има един импулс и той да бъде удовлетворен към помощ за другите, четене за другите и съответно за възстановяване на тези ценности.
Къде се учи доброволчеството, вкъщи, в училище, в обществото?
Абсолютно навсякъде. Ако, както вие ни помагате, ако вие ни припомняте , че доброволчеството е част от живота ни, ако мама и татко ни помагат… Ако ние като мама и татко на свой ред помагаме. Ако за това се говори и се действа и в училищата, това ще стане просто част от ежедневието ни.
– Какво е нивото на чувствителност в припознаването към доброволчески инициативи, които обаче са свързани с образованието и как се адаптират точно такива мисли?
Естествено, когато има пожар, повече хора разбират болката от пожара. Когато е изгоряла къщата ни, също, а когато семейство е останало без покрив или без храна, наистина българина много бързо реагира – той е със състрадателно сърце. Проблемът, обаче е , че , не толкова бодящите, не толкова болящите кампании, естествено, минават в друг филтър на заетия човек, на заетия българин. И за това нещо му трябва много повече време и много повече, нека кажем, повтаряеми покани и стимули, защото ние не го припознаваме, все още като поле на дейност.
А, ако се опитваш да правиш доброволчество в култура или в образование, както ние се опитваме да правим, хората, по-скоро не го отчитат като доброволчество, защото никой не е загубил къщата си, никой не е загубил подслона си, родителите си, съответно дрехите си, не е останал без храна и затова на нас ни се струва, че няма какво да се притесняваме….когато му дойде времето.
В този смисъл пък, които се занимаваме с такъв тип доброволчество, ни трябва много повече сила, много повече увереност, т. н. интелектуални, научни работници, културни работници, представителите на изкуствата, арт – сцената. Това са хора, които наистина има нужда да повдигат духа на другите, но пък не могат да очакват същото от обществото. Така, че нужно ни е много търпение, много постоянство и това, което ние казваме често:
” Само заедно ще успеем!”
Слушайте пълен запис на интервюто.

Разговарят Ясен Николов и Добрина Добрева, БНР Радио София, Предаването: “Радиопроемница”

Свържете се с нас и участвайте в кампаниите за култура и образование. Присъединете се към екипа доброволци на ФДБ!

 

Comments

comments

Post a Comment
Name:
Email:
Website:
Comments:

 • Поръчай Своята Книга

  Добрите лидери задават страхотни въпроси

  Дао за Всеки Ден Всички приходи от книгоразпространението на цитираните тук заглавия са с цел фондонабиране и подкрепа на лидерските програми на ФДБ в България.
 • 100 Години – 100 Плаката

  Изложба Библиотечни Плакати на ФДБ
 • Семинари

 • Сподели

 • Стани дарител:

 • Дари чрез PayPal

 • Вдъхновение

  Knowing others is intelligence; knowing
  yourself is true wisdom.

  Mastering others is strength, mastering yourself is true power.

  ~ Lao Tzu

  We are growing Ideas, but we're growing People as well. Where I might have had two potential successors, i now have 500.

  ~ John Chambers, CEO, CISCO

  I am responsible for making a positive difference in the world and to the quality of life in it. I live in constant and never-ending improvement.

  ~ Napoleon Hill

  "Ти си дете на Бог. Твоето преструване на дребен не служи на света. Няма нищо вдъхновяващо в свиването, което кара другите да се чувстват несигурни около теб. Ние сме родени, за да разкрием славата на Бог, която носим в себе си. Тя не е само в някои от нас; тя е във всеки. Когато позволяваме на собствената ни светлина да свети, ние несъзнателно даваме на другите хора позволението да сторят същото. Когато се освобождаваме от собствения си страх, нашето присъствие автоматично освобождава другите."

  ~ Нелсън Мандела