google-site-verification: googlecac5c61be0c5046e.html ФОНДАЦИЯ "ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" » Blog Archive » Кауза: Николай Вълчинов и безплатна прожекция на “Сезона на канарчетата”

 

Каним ви на безплатна прожекция на филма “Сезонът на Канарчетата” по случай честването на 65 години от рождението на режисьора Николай Вълчинов. Датата е 28.04, вторник от 18:00 часа.
11156347_868506373210739_4663621470895976537_nЗаповядайте!

 

 

 

Ето и текстът на Арт.Бг, написан от Диляна Николова
http://theatre.art.bg

65 години от рождението на Николай Вълчинов

23.04.2015

 

65 години от рождението на Николай Вълчинов

През април се навършват 65 години от рождението на Николай Вълчинов, писател, музикант, актьор, режисьор, сценарист, и пет години откакто той напусна този свят.

В негова памет, в кино „Одеон” на 28 04 2015 от 18.00 ще има прожекция на филма „Сезонът на канарчетата”, сценарий Николай Вълчинов реж. Евгений Михайлов.

Цялата тази история си е малко „ретро”… Сега нищо подобно не би могло да се случи. Сега всичко се промени. И хората, и къщите, и улиците. Всичко. Дори и спомените се промениха… Но кое точно – дали спомените в нас или ние в спомените? И вече не съм съвсем сигурен с кого всъщност се е случила – с мен или с мой приятел?… Или с някой друг… Ами да – дори съм по-склонен да мисля, че се случила с мен – толкова прилича на измислена!…

Николай Вълчинов е едно от емблематичните лица на съвременната българска интелигенция. Изключително талантлив и разностранен творец, енциклопедист, носител на особен ренесансов дух, той е писател, музикант, режисьор, актьор, сценарист.

Вълчинов е изключителен майстор на словото. Той е особено чувствителен към думите,истински жрец на българския език. Неговата фраза се отличава с финес и изящество, и едновременно с това ювелирна прецизност. Достатъчно е да се зачетем в повестта му „Виран човек”, разказите „Плътениче”, „Войната на Мирончо”, „Баелбекска веранда”, „Стъклената камбанка”.

Николай Вълчинов става особено популяран с култовите си романи „Сезонът на канарчетата”, „Послушни момчета”, „Сам”. В тях с невероятна чувствителност, а едновременно с това мъдра достоверност, без да раздава лесни присъди, е съхранена истината за българското битие пред 89 година. Той проследява съдбата на „изгубеното поколение” – родените през петдесетте – копнежът по никога неслучили се блянове, непосилната цена на това да останеш верен на приятелите си, на любовта си, на себе си.

През 1993 година излиза филмът „Сезонът на канарчетата по едноименния роман. Сценарият е готов десет години по-рано. Приет с възторг отначало то многобройните комисии и художествени съвети, по –късно производството на филма е спирано няколко пъти от тоталитарните цензури. Появата му, макар и със закъснение,е истинско събитие. Филмът, дело на режисьора Евгений Михайлов, получава редица награди между които Златна роза, а сценарият на Николай Вълчинов се пази в библиотеките на Академията Оскар.

През годините читателят срещаше словото на Вълчинов и по страниците на ежедневниците „24 часа”, „Сега” идр. Притчите му за малкия човек, виртуозните гротески, огледало на съвременността ни, са събрани в блестящия сборник „Всичко е колизеум”.

Вълчинов остави своя следа и като режисьор на документалните филми „Плач за една сянкa”, „Законът на отчаяните”, игралния „Годината на петела” и др.

 

Документът за сценариста и автора Николай Вълчинов в СлайдШеър:

Comments

comments

Post a Comment
Name:
Email:
Website:
Comments:

 • Поръчай Своята Книга

  Добрите лидери задават страхотни въпроси

  Дао за Всеки Ден Всички приходи от книгоразпространението на цитираните тук заглавия са с цел фондонабиране и подкрепа на лидерските програми на ФДБ в България.
 • 100 Години – 100 Плаката

  Изложба Библиотечни Плакати на ФДБ
 • Семинари

 • Сподели

 • Стани дарител:

 • Дари чрез PayPal

 • Вдъхновение

  Knowing others is intelligence; knowing
  yourself is true wisdom.

  Mastering others is strength, mastering yourself is true power.

  ~ Lao Tzu

  We are growing Ideas, but we're growing People as well. Where I might have had two potential successors, i now have 500.

  ~ John Chambers, CEO, CISCO

  I am responsible for making a positive difference in the world and to the quality of life in it. I live in constant and never-ending improvement.

  ~ Napoleon Hill

  "Ти си дете на Бог. Твоето преструване на дребен не служи на света. Няма нищо вдъхновяващо в свиването, което кара другите да се чувстват несигурни около теб. Ние сме родени, за да разкрием славата на Бог, която носим в себе си. Тя не е само в някои от нас; тя е във всеки. Когато позволяваме на собствената ни светлина да свети, ние несъзнателно даваме на другите хора позволението да сторят същото. Когато се освобождаваме от собствения си страх, нашето присъствие автоматично освобождава другите."

  ~ Нелсън Мандела