google-site-verification: googlecac5c61be0c5046e.html ФОНДАЦИЯ "ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" » Blog Archive » Завършихме Първата ни Поредица по Интегрална Интелигентност и Лидерство с Учениците от 11 Клас на НПМГ!

Завършихме серията от четири работилници с учениците от 11 клас на НПМГ, посветени на опознаването на света на емоциите, на начините, по които обикновено откликваме на външни стимули, но и на тези, по които бихме могли.. Запознахме се по-отблизо със самите себе си, за да открием, че дистанцията до другия няма нужда да е голяма, нито плашеща.
Попитахме участниците какво ще си запазят след тези срещи и ето част от думите им, които няма крием, ни трогнаха дълбоко:

“.. Ще ми остане спокойствието и спокойното мислене. Изказването на проблемите ни вкара дълбоко в зеленото..”

“… Напомни ми, че има неща, които съм мислел и преди, но винаги има моменти, в които ги забравям и емоцията надделява.. Да се рефрешвам често .. ”

” Има нещо, което нося в себе си, но не съм се замисляла и съм забравила да го правя… И то е, аз да се питам как се чувствам, а не хората, за да осъзная чувствата си. Най-вероятно ще ги излъжа.. Да си отговоря честно и да се измъкна от негативната ситуация…”

“Не бях мислил, когато, например, ни е тъжно и сме меланхолични, колко е реално нашето единично съществуване… Винаги съм знаел, че човек е щастлив, когато върви нагоре, а не когато е нависоко. И като се замисля колко хора нямат нашето, как и ние не сме го имали и сме го постигнали, например преди два месеца и в момента вече не го оценяваме..
В момента се замислям, как реално в света има много по-големи проблеми от нашите, което ме връща към ценността.”

“Мисля, че глобалното мислене е много важно, защото понякога нашите емоции се влияят от много дребни неща, а не би трябвало. Изпадаме е крайни състояния на гняв и раздразнение от съвсем малки неща, а по света се случват много по-сериозни и реални беди.”

~ Веселина Рангелова – водещ поредицата, координатор проект, доброволец екип YNCMG.

Поредицата е част от програма за развитие на култура на лидерство, етика и интегрална интелигентност на Ясен Николов и Фондация “Деца на България”.

Comments

comments

Post a Comment
Name:
Email:
Website:
Comments:

 • Поръчай Своята Книга

  Добрите лидери задават страхотни въпроси

  Дао за Всеки Ден Всички приходи от книгоразпространението на цитираните тук заглавия са с цел фондонабиране и подкрепа на лидерските програми на ФДБ в България.
 • 100 Години – 100 Плаката

  Изложба Библиотечни Плакати на ФДБ
 • Семинари

 • Сподели

 • Стани дарител:

 • Дари чрез PayPal

 • Вдъхновение

  Knowing others is intelligence; knowing
  yourself is true wisdom.

  Mastering others is strength, mastering yourself is true power.

  ~ Lao Tzu

  We are growing Ideas, but we're growing People as well. Where I might have had two potential successors, i now have 500.

  ~ John Chambers, CEO, CISCO

  I am responsible for making a positive difference in the world and to the quality of life in it. I live in constant and never-ending improvement.

  ~ Napoleon Hill

  "Ти си дете на Бог. Твоето преструване на дребен не служи на света. Няма нищо вдъхновяващо в свиването, което кара другите да се чувстват несигурни около теб. Ние сме родени, за да разкрием славата на Бог, която носим в себе си. Тя не е само в някои от нас; тя е във всеки. Когато позволяваме на собствената ни светлина да свети, ние несъзнателно даваме на другите хора позволението да сторят същото. Когато се освобождаваме от собствения си страх, нашето присъствие автоматично освобождава другите."

  ~ Нелсън Мандела